Terugblik op succesvolle Grote workshop in Dordrecht

We blikken terug op een geslaagde Grote workshop op 19 januari in het prachtige stadhuis van de gemeente Dordrecht.

Met boeiende sessies was het voor de deelnemers een inspirerende dag.

De Toekomst van het Raads/Staten Informatiesysteem
Opvallend was de recente aandacht van Nieuwsuur voor Raadsinformatiesystemen. Afgelopen zondag werd hierover een item uitgezonden. Hierin werd benadrukt dat inwoners moeite hebben met het vinden van informatie. Tijdens de workshop bogen griffiers zich al over de vraag hoe het Raads/Staten informatiesysteem verder te ontwikkelen, met als doel niet alleen inwoners maar ook raads- en statenleden optimaal te bedienen. Gemeente Utrecht deelde hun ervaring. De zoektocht naar een gezamenlijke richting voor de ontwikkeling van deze systemen wordt voortgezet. Binnenlands Bestuur gaat nog een verdiepend item aan dit onderwerp besteden n.a.v. de workshop.

Er(tussen)in: griffies als katalysator
In de workshop Er(tussen)in, griffies als katalysator tussen politiek, bestuur, organisatie en gemeenschap gaven Marije van den Berg en Vincent van Stipdonk (n.a.v. de gelijknamige publicatie) inzicht in de rol van griffiers als katalysator tussen de vier systemen. Met voorbeelden uit Staphorst en de Provincie Noord Brabant, werd ingegaan op hoe griffiers de vier systemen kunnen onderscheiden en praktisch met elkaar verbinden.

De Waarheid die op losse schroeven is komen te staan
Jaron Harambam (socioloog aan de Universiteit van Amsterdam) ging onder het mom van 'De Waarheid die op Losse Schroeven is komen te staan' het gesprek aan met de deelnemers. Uit zijn studie naar complotdenkers blijkt dat complotdenken van alle tijden is, maar juist in tijden van maatschappelijke onrust vaak toeneemt. De impact van complot denken werd o.a. geïllustreerd aan de hand van de bekende zaak uit de gemeente Bodegraven (satanisch-pedofielen netwerk en rituele kindermoorden).

Hoe gaan we met complot denken om?
Het bestrijden van feiten is niet heel effectief en leidt vaak tot een 'logica oorlog'. Beter is om te onderzoeken wat iemand dwars zit en daar het gesprek over aan te gaan. Voor gemeenten is het ook belangrijk om transparant te zijn. Betrek inwoners vanaf het vroegste stadium van de ontwikkeling van een nieuw plan of project.

Winnaars van 'The Truth is Out There'
De meest actieve deelnemers aan de lezing van Jaron maakten kans op zijn boek 'The Truth is Out There'. Hans Rijs (Bodegraven-Reeuwijk), Jan Karens (Nieuwegein), en Maud Schuurmans (Capelle aan de IJssel) waren de gelukkige winnaars vanwege hun actieve betrokkenheid en kritische vragen.